• 1402/06/14 - 08:34
  • بازدید: 183
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

عوارض استفاده دانش‌آموزان از کوله پشتی غیراستاندارد

یک فوق تخصص روماتولوژی گفت: کوله پشتی معمولیترین وسیله حمل دفتر و دیگر وسایل مورد نیاز به مدرسه میباشد و میتواند بارها را متقارن نگه دارد، در عین حال، استفاده از کوله پشتی نامناسب و غیر ارگونومیک، نه تنها مفید نیست، بلکه میتواند صدمات جبران ناپذیری را به ستون فقرات کودکان و دانش آموزان تحمیل کند.

 
 
 
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان دکتر میترا عباسی فرد، فوق تخصص روماتولوژی در این زمینه توضیحاتی ارایه و بیان کرد: این صدمات به ویژه در دانش آموزان مقطع ابتدایی به دلیل رشد سریعتر جسمی، جدی تر هستند.
وی افزود: وقتی کوله پشتی سنگین باشد، کودک بیش از حد پشت را قوس دار می کند و یا سر و تنه را به جلو خم می کند تا بتواند وزن آن را تحمل کند. به علاوه ممکن است پشت کودک بیش از حد به عقب کشیده شود و گودی کمر او زیاد شود و وضعیت بدنی او تغییر شکل میدهد و رو به جلو، با کمر پیچ خورده یا متمایل به یک سمت میشود. 
عباسی فرد ادامه داد: این فشار وارده بر روی عضلات گردن و پشت، موجب فعالیت بیش از حد ماهیچه ها میشود و آنها را خسته و منقبض میکند و در نتیجه گردن، شانه ها و پشت را نسبت به فشارها و ضربه های وارده آسیب پذیرتر خواهد کرد همچنین درد گردن، کمردرد، گودی کمر، انحراف در ستون فقرات،  انحناهای غیرطبیعی ستون فقرات، ایجاد فاصله میان مهره ها، ابتلا به دردهای عصبی، شانه های نامتقارن، ناهنجاریهای قامتی و حتی در مواردی آسیب به رشته های عصبی
از جمله این آسیبها و مشکلات به شمار میروند. 
وی تصریح کرد: با تهیه یک کوله پشتی مناسب و آموزش نحوه صحیح استفاده از آن به دانش آموز میتوان از بسیاری از اختلالاتی که ممکن است در آینده برای او به وجود آید به نحو مؤثری پیشگیری کرد.
 
خصوصیات ظاهری یک کوله پشتی مناسب 
 
دکتر عباسی فرد گفت: کوله پشتی باید سبک،  بادوام و از نوع قابل شستشو انتخاب شود و اندازه کوله باید متناسب با سن و جثه دانش آموز باشد. به عنوان مثال بایستی پهنای کوله با عرض تنه کودک همخوانی داشته باشد.
وی ادامه داد: به خاطر داشته باشید که کوله بزرگتر همیشه به معنی کوله بهتر نیست، به همین دلیل همواره باید کوله متناسب با نیازها تهیه شود و کوله کوچکتر را برای فرزندان خود انتخاب کنید و حتماً پدهایی در ناحیه شانه، پشت و سینه ها داشته باشد، زیرا شانه ها محل عبور عروق خونی و
رشته های عصبی مهم میباشند.
 
اندازه مناسب کوله پشتی
 
عباسی فرد بیان کرد:  کوله شامل کمربندهای اضافی ( کمربند سینه ای و کمربند لگنی ) باشد تا هم حمایت اضافی ایجاد کند و هم وزن را از شانه و کمر به لگن انتقال دهد، کوله هایی که دارای یک بند در قسمت قفسه سینه یا دور کمر میباشند، مطمئنتر از سایر  کوله ها هستند و سلامت سر، گردن و کمر فرد را تضمین می کنند.
وی اشاره کرد: پهنای نوار کوله پشتی که روی شانه قرار می گیرد باید معادل 5 سانتیمتر باشد و بندهای کمری و سینه های کوله پشتی باید بتواند 50 تا 55 درصد وزن را از شانه و ستون مهره ها به
لگن انتقال دهد.
عباسی فرد افزود: کوله باید شامل جیب ها و فضاهایی متناسب با نوع استفاده باشد تا سبب تقسیم وزن اشیاء و نگهداری آنها در جای امن و دسترسی آسان به وسایل شود و کوله هایی که دارای بالشتک در محل قرارگیری بند روی شانه ها هستند مناسبترند چرا که بندهای بدون بالشتک در زمان استفاده با فرو رفتن در شانه موجب اعمال فشار زیاد روی شانه ها و درد در آنها میشوند.
 
استفاده از شبرنگ در کوله پشتی
 
وی تصریح کرد: بهتر است در کوله از مواد منعکس کننده نور و شبرنگ ها استفاده شده باشد این مواد باعث میشوند که کودکان در غروب و تاریکی توسط رانندگان دیده شوند.
وی توصیه کرد: جهت حمل راحتتر از کوله های چرخدار برای دانش آموزان استفاده شود اما باید توجه داشت اگرچه این نوع کوله ها برای کسانی که بار زیاد و سنگینی در کیف می گذارند مناسب میباشند، اما اگر دانش آموز مجبور باشد کوله را از پله های منزل یا مدرسه بالا ببرد و یا حمل آن در شرایطی مثل روزهای برفی برای او مشکل باشد، استفاده از این نوع کوله ها توصیه نمی شود به علاوه اگر فرد روش صحیح حمل آن و وضعیت ایستاده مناسب خود را رعایت نکند، در طولانی مدت منجر به ایجاد اختلالاتی در ستون فقرات و افزایش فشار وارده در ناحیه مچ و آرنج میشود. 
دکتر عباسی خاطرنشان کرد:  کوله را زمان خرید حتماً امتحان کنید و چند کتاب داخل آن قرار دهید و دانش آموز در مسافتی آن را پوشیده و راه برود.
 
طرز استفاده صحیح از کوله پشتی
 
وی بیان کرد: از نگه داشتن کیف و کوله پشتی در دست خودداری کنید و کوله پشتی باید توسط هر دو بند آن استفاده شود.
 
 
قرارگیری بندهای کوله بر روی یک شانه منجر به توزیع نامناسب و نابرابر وزن در یک طرف بدن و در نتیجه گرفتگی عضلات به ویژه عضلات گردن دچار ایجاد درد در آنها خواهد شد از طرف دیگر باعث وارد کردن فشار زیاد به طور نامتناسب و غیرهمسان به یک سمت شده و موجب انحنای غیرطبیعی در ستون فقرات می شود.
 
موقع خرید، وزن کوله پشتی را بررسی کنید
 
وی با تأکید بر اینکه وزن کوله پشتی را موقع خرید بررسی کنید گفت: برای دانش آموزان دبستانی وزن کوله پشتی نباید بیش از 10% وزن بدن آنها و برای دانش آموزان راهنمایی و دبیرستانی این مقدار نباید بیش از 15% وزن بدن باشد. 
عباسی فرد ادامه داد: به عنوان مثال وزن یک کوله پشتی برای یک دانش آموز دبستانی با وزن 25 کیلوگرم، نباید بیش از 2.5 کیلوگرم  باشد.
وی اظهار داشت: بندهای کوله پشتی باید حالتی آزاد داشته باشند تا حرکت آزادانه دست ها را بدون خم شدن ستون فقرات ممکن سازند و همچنین به راحتی اجازه پوشیدن و درآوردن کوله روی شانه ها را بدهند.
دکتر عباسی فرد ادامه داد: حتماً به محل قرارگیری کوله روی پشت دقت کنید، کوله پشتی باید بین دو کتف بیفتد تا ستون فقرات صاف بماند و فرد مجبور نشود برای حمل آن به جلو متمایل شود یا شانه ها
را عقب بدهد. 
 
قرارگیری کوله پایین تر از 15 سانتیمتر خلاف است
 
این فوق تخصص با اشاره به اینکه کوله پشتی نباید هرگز بیش از 15 سانتیمتر پایینتر از خط کمر قرار گیرد ادامه داد: کوله پشتی باید تا حد امکان به پشت فرد بچسبد و از معلق نگه داشتن آن خودداری شود.
او اضافه کرد: تقسیم بندی داخل کیف باید به گونه ای باشد که وسایل ثابت بمانند و به راحتی جابه جا نشوند تا تکان خوردن های وسایل داخل کیف به بدن انتقال پیدا نکند.
 
درصورت شکایت کودک از درد و ناراحتی او را ملامت نکنید 
 
وی خاطرنشان کرد: والدین باید روش صحیح حمل کوله پشتی و مضرات استفاده نادرست از آن را به دانش آموز توضیح دهند و اگر کودکتان دچار درد در نواحی کمر، پا و دست شده است، بهترین کار مشورت با پزشک متخصص است.
عباسی فرد بیان کرد:  به حرف کودک توجه کنید و اگر پیوسته از درد و ناراحتی شکایت دارد او را ملامت نکنید  دراین شرایط او را برای معاینه وضعیت کمر نزد متخصص ببرید.
وی با بیان اینکه تغذیه مناسب و ورزش منظم در جلوگیری از صدمات جسمی در طول زندگی نقش مهمی دارند اظهار کرد: به این دو فاکتور مهم سلامت کودکان توجه داشته باشید از طرفی نقش معلمان در سلامت دانش آموزان مؤثر است و معلمان هم  باید با تدوین برنامه هفتگی مناسب، مانع 
سنگینی کیف دانش آموزان شوند.
  • گروه خبری : اخبار روابط عمومی,اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 15998

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید